maanantai 6. kesäkuuta 2022

Tyhmyyden ylistystä . . . Padasjoella

Tietsikasta löysin vuosikymmenten varrella kirjoittamiani tekstejä!
Rupeanpa laittamaan niitä tänne muidenkin puntaroitaviksi . . . ,että ne harmittaisivat muitakin kuin minua.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Sivistys tekee ihmisestä ihmisen?!

 Ihminen eroaa eläimestä siksi, että ihmisellä on mahdollisuus sivistykseen mutta eläimellä ei.

Vaikka tiedämme, että koira, hevonen ja delfiini kykenevät oppimaan joitain käyttäytymistapoja, emme silti vakavissamme sano koiraamme tai kissaamme sivistyneeksi olioksi.
Sivistys siis erottaa eläimen ja ihmisen.
Vai erottaako?
Tuttua on nimittäin myös se puhetapa, jossa ihmiset jaetaan kahteen ryhmään siten, että toiset kuuluvat sivistyneistöön ja toiset eivät. 

Puheissamme elää myös käsitys siitä, että sama ihminen voi ajoittain käyttäytyä sivistyneesti ajoittain sivistymättömästi – useimmiten ahdasmielisesti!
Sivistys ei siis näytä olevan ihmiselle välttämättä kuuluva ominaisuus vaan pikemminkin mahdollisuus.
Ihmisestä voi tulla sivistynyt, jos olosuhteet ovat suotuisat, ja jos mikään ei estä. Onkin siis hyvä kysyä, mitä tarkoitamme työväen sivistyksellä?
Mistä tuollainen käsite kuin työväen sivistys on saanut alkunsa? 

Mitä se voisi olla tänään ja kuinka se oikein jaksaa?
Padasjoella oli tapana halveksia sivistystä, mikä osoittaa juuri sitä samaa ylemmyyttä, jolla mm. Padasjokea on ns. aatelisten toimesta raskautettu satoja vuosia.
Padasjokelainen ei siis ole kasvanut – sivistynyt - muun maailman tahdissa, vaan kenties taantunut! Joku aika takaperin ihmiset syntyivät tiettyyn yhteiskuntaluokkaan ja työnjaon mukaiseen paikkaan.
- Erot yhteiskuntaluokkien ja yksilöiden välillä olivat suuret. 

Koulutetun luokan ja omistavan luokan näkökulmasta tällainen osaava ja uutta osaajaa tuottava yhteiskuntaluokka oli hyödyllinen ja välttämätön. kunhan vain ei sivistänyt itseänsä liikaa.
Selkeän työnjaon yhteiskunta perustui siihen, että sivistystä lisäävää koulutusta annettiin vain valikoiduille väestöryhmille ja KasVain se koetaan vieläkin uhkaksi Teille koulutetuille ja omistaville luokille, sen vuoksi teille leikkimielinenkin sivistyssanoilla puljaaminen onkin totisinta totta.

Nykyinen erinomainen suomalainen mahdollisuus sivistyksellisen koulutuksen hankkimiseen merkitsi aikoinaan päätepistettä vanhalle järjestelmälle, josta sinunkin palasjokelainen ”ystäväiseni” näyttää olevan vieläkin, 2001-luvulla!, hyvin vaikea luopua.
Kuulutte tyypilliseen suomalaiseen oikeistolaiseen ryhmään, joka halveksii humanismia, sen näennäisen tuottamiskyvyttömyyden vuoksi.
Paineensietokyky, projektinhallinta ja johtamistaito ovat ominaisuuksia, joita teikäläiset ovat tämän ajan ihmisiltä vailla.
- Sivistyssanat, ajattelu ja koulutus ovat huuhaata.
Moriae Encomium näyttäisi hauskasti olevan, tällä erää, erään kuulun kuntalaisen iltapäivän aihe!
HyväpäHyvä!
Erasmus Rotterdamilaisen satiiri Tyhmyyden ylistys 1500-luvulta on maailmankirjallisuuden klassisimpia tyhmyyskuvauksia.

Kirjan naispuolinen päähenkilö Tyhmyys pitää monologia, jossa arvostellaan niin kirkkoa, valtiota kuin erinäisiä ammattiryhmiäkin.
- Kenties Keskustapuoluettakin? ;-)
Tyhmyyttä ovat ruokkineet Juopumus ja Tietämättömyys.
Hoviin kuuluvat muun muassa Työnkaihtaja, Huonomuistisuus ja Ylellisyys.

Erasmuksen Tyhmyys arvostaa kovasti lapsia ja vanhuksia, koska heissä tyhmyys ilmenee puhtaimmillaan!???
”Viisas pelkää ja karttaa pahaa, mutta tyhmä on huoleton ja suruton”, sanotaan Sananlaskuissa.
Huolettomuus ja suruttomuus voivat johtaa erittäin noloon, tapaturmaiseen kuolemaan. "Mehiläisenpistoilta voi ehkä suojautua köyttämällä muovipussin tiukasti päähänsä, mutta pussiin kannattaa pistää hengitysreiät".
Lääkäritkään eivät halua pitää tyhmyyttä sairautena, joka tulisi poistaa tai parantaa.
 

Sitä vastoin tyhmyyttä pitäisi käsitellä ihmissuhdekysymyksenä, tai asennevammana.
Tyhmyys on jonkinlaista ongelmanratkaisukyvyn ja empatian puutetta, mutta hoidon tarvetta tyhmyyteen ei yleensä ole, ellei sitten jonkinlaisella kansalaisopiston järjestämällä empatiakurssilla oppisi kohentamaan taitojaan.
Tyhmyys on arkikielinen sana ja leimautunut haukkumanimeksi.
- Sitä ei käytetä psykologian parissa. 

Tyhmyydestä puhutaankin kiertoilmaisuin, älykkyyden tai lahjakkuuden puutteena – olisi väärin kutsua heikkolahjaista tai kehitysvammaista tyhmäksi.
Tyhmyys on, kuten täällä Padasjoellakin näyttäisi joskus olevan, tilannetekijöiden summa.
Tietysti joku voi olla alttiimpi tyhmään käytökseen, tai kirjoitteluun, kuin joku toinen. Toisaalta ei ole mukavaa kuulla sanottavan, että ”sinulla taitaa olla taipumusta tyhmyyteen”. 

No oli miten oli, meillä kaikilla on tapana toimia tyhmästi, mutta harvoilla on tapana ylistää sitä...tyhmyyttä … kuten vaikkapa Padasjoen kunnassa. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti